Giclee & Monogiclee
Een giclee (uitspraak: zjie-klee) is een in de Verenigde Staten ontwikkelde druktechniek met behulp van een inkjetprinter.
De techniek wordt vooral gebruikt om reproducties van kunstwerken te maken. De term giclee is afgeleid van het Franse werkwoord "gicler", dat stralen of vernevelen betekent. In deze techniek wordt gebruikgemaakt van ononderbroken inktstralen die verschillende kleurlagen op het papier aanbrengen. Kunstenaar Jack Duganne gaf in 1991 de naam giclée aan dit nieuwe drukprocedé.
De hoogste kwaliteit kan worden verkregen door:
- hoogwaardig papier ( in mijn geval 308 gram Hahnemüle Photorag tenzij anders vermeld in de shop)
- een hoge kwaliteit inkt, op basis van echte pigmenten
- een piëzo-printkoptechnologie, waardoor de inkthoeveelheid en frequentie zeer nauwkeurig kunnen worden gedoseerd
Met gepigmenteerde inkten kan een kleurechtheid worden verkregen van 100 jaar of meer volgens de laatste onderzoeken.
Voor het vervaardigen van een giclee moet het werk allereerst gedigitaliseerd worden. Ook is het mogelijk deze techniek te gebruiken voor werk dat op een beeldscherm wordt ontworpen en waarvan enkel een digitaal origineel bestaat, de zogenaamde digitale kunst, in mijn geval iPad-ART.
Monogiclee
Indien een digitaal werk niet in oplage maar slechts éénmaal wordt afgedrukt spreken we van een monogiclee.
(bron wikipedia)
iPad-ART since 2010
Door een verhuis begin 2008 kon ik niet meer beschikken over voldoende ruimte waar ik met verf, kwasten en doeken kon werken.
Er waren héél wat schetsen en ideeën maar die werden te weinig concreet, daarom bedacht ik begin 2010 iPAd-ART.com en werd zo pionier in België wat iPad-ART betreft. Met de hulp van mijn vennoot Alex Braeckman en onze creatieve studio DUCS2.be konden we samen dit project realiseren.
In het begin was er héél wat scepsis tegenover tabletkunst, alsof de tablet alles creëerde en er geen pen of potlood aan te pas kwam. Bovendien kocht je met een iPad-ART 'slechts' een afdruk... Vandaag 10 jaar later kunnen we ons geen wereld meer indenken zonder ook die digitale kunst. Mede dankzij de sociale media veroverden ook digitale kunstenaars van over de hele wereld hun plaats in de kunstwereld.
De iPad gaf mij in 2010 in ieder geval de mogelijkheid om aan mijn creatieve goesting te voldoen. We hebben van in het begin alles zoveel mogelijk in eigen handen willen houden met toezicht op kwaliteit en afwerking. De werken werden op canvas gedrukt. We blijven deze nog steeds produceren in heel beperkte oplage (of zelfs éénmalig).
Om de iPad-ART werken toegankelijker te maken hebben we vandaag in 2020 een partner gevonden die de opvolging van de prints voor hun rekening nemen.
Niet op canvas maar als kwalitatief hoogwaardige kunstdruk meerbepaald giclee print. Interesse in een origineel op canvas, indien het nog beschikbaar is helpen we jullie daar graag mee verder.
w@Rt